Yataklarımıza bir yılda yarım kilo ölü deri döküyoruz | Nevresimleri, yastık kılıflarını ne sıklıkla değiştirmek gerekir?

“`html

Yataklarımızda Yıllık Yarım Kilo Ölü Deri Hücresi Birikiyor

İnsan vücudu, günlük yaşamın doğal bir parçası olarak milyonlarca ölü deri hücresini serbest bırakmaktadır. Bu hücrelerin bir kısmı, doğrudan yatağımıza dökülmek yerine, giysilere, yaşam alanlarına ve günlük aktivitelerimize yayılmaktadır.

Bazı kaynaklara göre, bir kişi bir yılda yaklaşık yarım kilo ölü deri hücresi oluşturabilir. Bu tür istatistikler genellikle temizlik, yatak hijyeni ve uyku kalitesi ile ilgili içeriklerde ortaya çıkmaktadır.

Uzman Yasemin Fatih Amato, bu tür verilere sık sık rastlanılmasına rağmen, bilimsel literatüre dayanan sağlam kaynakların bulunmasının zor olduğunu belirtiyor. Ancak, ortalama bir insanın gece boyunca kaybettiği nem ve deri hücresi miktarıyla ilgili belirli tahminlerin, saygın sağlık ve uyku uzmanları tarafından kabul edildiğini ifade ediyor.

Yatakta ölü deri hücreleri

Amato, insanların uyku sırasında vücut ısısının düzenlenmesi ve solunum yoluyla nem kaybettiğini belirtirken, bu durumun “yarım litre terleme” şeklinde ifade edildiğini vurguladı. Bu miktarın, ortamın sıcaklığına, bireyin metabolizmasına, giydiklerine ve yatak malzemelerine göre değişiklik gösterebildiğine dikkat çekti. Amato, “Aslında gece terlemesi kişiden kişiye değişiklik gösterir; kimisi 0,3 litre, bazıları 0,5 litre ya da daha fazla nem kaybedebilir. Dolayısıyla 0,5 litre, ‘ortalama bir değer’ olarak kabul edilebilir.” dedi.

Yataklarda ölü deri

“Her yıl yatakta yaklaşık yarım kilo ölü deri hücresi birikir” ve “Her gece yaklaşık yarım litre nem kaybederiz” açıklamaları, genelde ortalama değerler olarak kabul edilebilir. Ancak, bireysel ve çevresel etmenlerin bu değerleri artırıp azaltabileceğini belirtti.

Bu değerlerin kesin bilimsel gerçeğe dayanmadığını ancak ortalama alındığını ifade eden Amato, dermatoloji veya uyku tıbbı ile alakalı hakemli makalelerde bu miktarların belirtilmese de genel olarak insanların gece boyunca önemli miktarda ölü deri hücresi kaybettiği ve nem kaybı yaşadığı bilgisinin ‘doğrulanabilir’ olduğunu belirtti.

Buna bağlı olarak, yatak tekstillerinin düzenli olarak temizlenip yenilenmesi sağlıklı bir uyku ortamı ve cilt sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Genel kural olarak, nevresim takımlarının ve çarşafların haftada en az bir kez değiştirilmesi önerilmektedir. Ancak, kişisel alışkanlıklar, mevsimsel değişikler ve yaşam tarzı bu sıklıkları etkileyebilir.

Amato, mevsimlere göre nevresim ve çarşafların ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğine dair şunları paylaştı:

  • Yaz Aylarında: Sıcak havanın ve terlemenin artmasından ötürü yatak çarşaflarının haftada bir yerine 3-4 günde bir değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Kış Aylarında: Terleme ve dış faktörlere maruz kalma azaldığından haftada bir değişim genellikle yeterli olacaktır. Ancak kişisel hijyen alışkanlıkları ve ev sıcaklığı bu süreyi kısaltabilir.

Yastık Kılıfları

YASTIK KILIFLARI HIZLA KİRLENİYOR

Yastık kılıfları, yüz ve saç derisiyle doğrudan temas eden bir parça olduğundan, diğer nevresimlere göre daha hızlı bir şekilde kirlenir. Ciltteki yağlar, ter ve saç derisinden dökülen kepekler, yastık kılıfının çabuk kirlenmesine sebep olabilir ve bu durum bakterilerin üremesi, sivilce oluşumu ve cilt tahrişlerinin riskini artırır.

Yastık Kılıflarının Temizliği

SADECE YASTIK KILIFINI DEĞİŞTİRMEK YETERLİ DEĞİL

Yastık kılıflarının daha sık değiştirilmesi, cilt sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Eğer haftada bir nevresim değişimi yapıyorsanız bile, yastık kılıfını 2-3 günde bir değiştirmeniz özellikle hassas ciltler, akneye yatkın bireyler veya yağlı cilt yapısına sahip olanlar için kritik önem taşır. Bunun yanı sıra, yalnızca kılıfı değiştirmek yeterli değildir; yastığın kendisinin de belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.

Ortalama bir yastık, yılda 2500 saat boyunca kullanılmaktadır. Yastıkların üretiminde kullanılan materyallere bağlı olarak bazı türler, diğerlerine göre daha uzun ömürlü olabilir. Örneğin, keten, yün ve kenevir gibi antimikrobiyal malzemeler, bakterilere, küflere karşı doğal bir savunma sunar.

Bir uyku ürünleri satıcısının satın alma yöneticisi Fabio Perrotta, yastıkların en az iki yılda bir değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun nedeni, zamanla toz akarlarının birikmesi ve yastığın elastikiyetini kaybetmesi, bu durumun kullanıcıya yeterli destek sağlayamamasıdır.

HAFTADA BİRKAÇ KEZ HAVALANDIRMA YAPMALISINIZ

Zamanla, yastıklar toz, akar, ölü deri hücreleri ve yağ kalıntılarını biriktirir. Düzenli olarak kılıf değişimi ile bu kirlerin önüne geçmek mümkün olsa da, yastığın kendisinin de belirli periyodlarla temizlenmesi gerekir. Yasemin Fatih Amato, yastıkların nasıl temizleneceğine dair şu bilgileri paylaştı:

Yıkama Talimatları: Her yastığın malzemesine göre (kuş tüyü, pamuk, sentetik vb.) üretici tarafından belirtilen temizlik kurallarına uyulmalıdır. Bazı yastıklar çamaşır makinesinde yıkanabilirken, bazıları sadece kuru temizleme veya hafif nemli bir bezle silme yöntemiyle temizlenmelidir.

Yastıkların Havalandırılması

Düzenli Hava Alma: Yastıklarınızı haftada birkaç kez dışarıda havalandırmak, nemin ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur.

Yıkanabilir Yastıklar için Sıklık: Yastıklarınızı 3-6 ayda bir yıkamak genelde yeterlidir. Ancak alerjik ya da hassas bünyeye sahip olanlar ile sıcak iklimde yaşayanlar için bu süre biraz daha kısalabilir.

Avustralyalı temizlik uzmanı Shannon Lush’a göre, yastık kılıflarının her iki günde bir değiştirilmesi kesinlikle gereklidir. Lush, saçlarımızın vücudun diğer yerlerinden daha fazla kir tuttuğunu ve yastıkların, uyurken dökülen deri hücrelerini topladığını belirtiyor. Bu nedenle, siyah noktaların önemli nedenlerinden birinin kirli yastıklar olduğunu ifade ediyor.

Bunun yanı sıra, yağlı cilt ve saç yapılarına sahip olanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar da bulunuyor:

  • Daha Sık Kılıf Değişimi: Yağlı bir cilde veya saç tipine sahip olanlar için, yastık kılıfının her 2-3 günde bir değiştirilmesi önerilmektedir. Bu, gözenek tıkanmalarını azaltarak sivilce oluşumunu engeller.
  • Gece Bakım Rutinleri: Yatmadan önce makyajınızı mutlaka temizleyin. Aksi takdirde, makyaj kalıntıları yastık kılıfına geçerek cilt sağlığınızı olumsuz etkiler.
  • Daha Sık Yıkama: Sıcak ve nemli ortamlarda veya yaz aylarında yastıklarınızı değiştirme sıklığını artırmalısınız.

Temiz ve hijyenik bir yatak ortamı, sağlıklı bir uyku ile iyi bir cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Mevsimsel koşullara, cilt yapınıza ve yaşam alışkanlıklarınıza bağlı olarak çarşaf ve nevresimlerinizi değiştirerek konforunuzu artırabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yataklarınıza Dikkat Edin

Bekar erkeklerin %12’si çarşaflarını akıllarına geldikçe değiştiriyor

İngiltere’de yapılan bir anket, bekar erkeklerin %12’sinin çarşaflarını akıllarına geldiğinde değiştirdiğini ortaya koyuyor. Kadınlarda ise bu oran daha yüksek. Bir İngiliz yatak şirketinin verilerine göre bekar kadınların %62’si çarşaflarını iki haftada bir, çiftler ise üç haftada bir değiştirmekte.

Kaynak: Daily Mail

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir