Küresel piyasalarda tahvil sarsıntısı
ABD tahvillerinde hızlanan satış dalgası küresel çapta çeşitli varlık sınıflarında sarsıntı yaratmaya devam ediyor.
Asya Pasifik hisselerini takip eden MSCI Asya Pasifik endeksi düşüşünü üçünü güne taşırken Temmuz zirvesinden yaklaşık yüzde 10 geriledi.
Salı günü Amerikan hisse endeksleri yüzde 1’in üzerinde düştü. Vadelilerde de olumsuz tablo var. S&P 500 vadelileri sabah saatlerinde yüzde 0,3 düşüyor.
Tahvil satış dalgası Japonya 5 yıllık devlet tahvil getirisini yüzde 0,335 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.
Avustralya 10 yıllıkları da 13 baz puan birden yükselerek yüzde 4,85’e ulaştı. Doların yükselişi sürüyor. Bloomberg Dolar Endeksi bu haftanın üçüncü işlem gününde de artıda seyrederken yüzde 0,2 yükseldi.
Tahvillerde küresel sarsıntı
ABD JOLTS verisinin güçlü bir istihdam piyasasına işaret etmesinin ardından Fed’in daha da sıkılaşacağı beklentisi küresel tahvillerde benzeri pandemide görülmüş bir satış dalgası yarattı.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu hafta yüzde 4,85’e kadar ulaşırken traderlar 2007’den sonra ilk kez yüzde 5 seviyesinin görülmesine hazırlanıyor.
ABD tahvilleriyle Bloomberg’in küresel çapta tahvilleri izleyen endeksi arasındaki korelasyon Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Neredeyse tüm tahvil göstergeleri olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor. Küresel tahvillerin yatırımcılarına zararı bu yıl yüzde 3,5’i buldu.
Tahvil volatilitesini ölçen ICE BofA MOVE endeksi mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesinde. Bloomberg ABD Tahvilleri Endeksi’nde ortalama fiyat 85,5 sente geriledi ve 1981 dip seviyesinden sadece yarım sent yukarıda. HSBC Holdings Stratejisti Steven Major yayımladığı notta “Yükselen ABD tahvil faizleri diğer bölgeler ve sektörler için rahatsız edici gözükmeye başladı” değerlendirmesini yaptı.